Geschiedenis Radio Zuyd

Je bent hier:

Geschiedenis

Tijd: Tweede weekeinde van september 1967
Plaats van handeling:  de telefooncentrale van het Sint  Jozef ziekenhuis te Heerlen.
Oprichters: De heren Mastenbroek, Verkoeijen en Rosenboom.

 

De start van de ziekenomroep vond als eerste plaats tussen de oren van bovengenoemde personen. Na verschillende gesprekken besloten ze om de stap te wagen en een radiostation te beginnen. De eerste uitzending werd gemaakt  vanuit het versterkerstation van de telefooncentrale in september 1967 met een microfoon en een platenspeler.

 

Vanaf februari 1969 werden de uitzendingen in het  nieuwe De Weverziekenhuis aan de Henri Dunantstraat 5 te Heerlen gemaakt. De studio was een geluidsarme kamer bij de bezigheidstherapie in het souterrain.
Aangezien er geen budget was om de omroep te bekostigen, deed Radio de Wever vaak een beroep op de mannen van de techniek van het ziekenhuis.
Er werd in die tijd veel eigen radioapparatuur gebouwd ,waaronder een mengpaneel (dat trouwens niet naar behoren werkte) en geexperimenteerd met electrotechniek om de uitzendingen in de lucht te krijgen.

 

In de beginjaren telde de omroep 5/6 vrijwilligers. Zij realiseerden de uitzendingen vooral op zaterdag en zondag. Op zondag werd de dienst in de kapel uitgezonden. De technicus moest dan altijd heel veel schakelen om de verbinding tot stand te brengen. Gelukkig werd dit na een aantal jaren geautomatiseerd. Vanaf 1974 was er sprake van een degelijke omroep die inmiddels ook een echt mengpaneel had.

 

Vanaf dat jaar zat de omroep eindelijk op het juiste spoor. In 1985 is de omroep verhuisd naar de vierde verdieping van de kantorenflat. Daarbij was er één probleem: dit gebouw stond op zo’n 200 meter van het hoofdgebouw en er lag geen enkele kabel in de grond. Dus was er werk aan de winkel voor de mannen van de techniek. Snel werd er een gleuf gegraven en de kabel gelegd.
Vanaf die periode werden er ook uitzendingen gedaan vanuit de hal van het ziekenhuis met mobiele apparatuur.

 

In 2003 stond wederom een verhuizing op het programma. Nu naar de, inmiddels weer afgebroken, torenflats (in de volksmond “verpleegstersflat” genoemd).
Vanaf 2009 is de omroep gevestigd op etage T in het hoofdgebouw.

Grote wens is nog altijd om ooit eens in het zicht van de patienten/bezoekers te komen, bijvoorbeeld in de centrale hal…

 

Naast verhuizingen is de omroep ook een paar keer van naam veranderd. Als het ziekenhuis vanwege samenwerking van naam veranderde dan onderging ook de omroep een  naamswijziging. Van Radio de Wever in Radio Atrium Parkstad.
Na de fusie van Atrium en Orbis in Zuyderland wilde de omroep een naam die niet afhankelijk is van de naam van het ziekenhuis. Sinds 29 oktober 2016 heet de omroep: Radio Zuyd. Een verwijzing naar de geografische ligging van het ziekenhuis die niet zo snel zal veranderen.

 

Onveranderd is de inzet van de vele vrijwilligers bij de omroep gebleven.
Met veel plezier willen we goede radioprogramma’s maken: voor U!